Szkoła Podstawowa im. Marii Kownackiej w Dąbrówce Wielkiej

Jadłospis

data

obiad

podwieczorek

06.05

Pn.

Zupa pomidorowa z ryżem 150-200 ml

 (woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler),

przecier pomidorowy, śmietana 18%, ryż paraboliczny, przyprawy)

Filet drobiowy grillowany w sosie słodko- kwaśnym  120-150 g

( Filet drobiowy, marchew, czerwona papryka, ananas, cebula, pędy bambusa, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, sól, cukier do smaku, pomidory)

Makaron świdry  100-120 g

  ( mąka pszenna, jajo, przyprawy, woda)

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

Serek waniliowy +Biszkopty 175g

(śmietana, kultury bakterii fermentacji smakowej, aromat, dodatki smakowe,  jaja, mąka pszenna, cukier)

 

 

 

 

 

07.05.Wt.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z okrasą i ziemniakami 150-200 ml

(woda, ziemniaki, kiszona kapusta ( gorczyca ) wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowe, marchew, pietruszka, seler),boczek wieprzowy,  cebula, kiełbasa ( mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), mąka pszenna

Kotlet mielony wieprzowy 75-100 g

( mięso wieprzowe, jajo, cebula, bułka ( gluten), przyprawy)

Ziemniaki gotowane z koperkiem 100-150 g

( woda, ziemniaki, koper, sól)

Buraki zasmażane 75-150 g

(buraki, cebula, mąka pszenna, masło, miód))

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

Jabłko w cieście francuskim 100 g

(jabłko, cukier, ,  jaja, mąka pszenna, śmietana,  masło, )

 

 

 

 

08.05. Śr.

Zupa ziemniaczana z kiełbasą 150-200 ml.

(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler),

ziemniaki, , kiełbasa ( mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), mąka, śmietana 18 %)

Kluski leniwe z masłem i cynamonem 150 g

(woda, ziemniaki, mąka pszenna, ser biały, jajo, masło, cukier, cynamon)

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

Bułka z szynką kons., pomidorem, masłem i sałatą 100 g

( mąka pszenna, drożdże, sól, woda, mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy, masło, pomidor, sałata)

09.05.Czw.

Zupa jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki 150-200 ml

(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler)

Kofty drobiowe w diper ogórkowo- jogurtowym ( dip na zimno) 100- 150 g

( mięso drobiowe, cebula, ,papryka, jogurt naturalny, ogórek zielony, koper, czosnek przyprawy)

Kasza jęczmienna 100-120 g

(woda, kasza jęczmienna)

Surówka z młodej  kapusty 75-150 g

(Młoda kapusta, ogórek zielony, por, koper, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz)

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

Banan+wafelek Prince Polo 175g

(banan, jaja, mąka pszenna, olej palmowy, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, mleczny, mleko w proszku, w małych ilościach orzechy, cukier)

 

 

10.05.Pt.

Zupa ogórkowa z warzywami, ryż i koperkiem 150-200 ml

(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler),ogórek kiszony( gorczyca), ryż, przyprawy, koper)

Paluszki rybne 75-100 g

(ryba( filet z mintaja), panier sypki( mąka pszenna, sól, przyprawy, drożdże, olej rzepakowy, grysik ryżowy, skrobia ziemniaczana)

Ziemniaki gotowane z koperkiem 100-150 g

( woda, ziemniaki, koper, sól)

Jarzyny na parze 75-100 g

( woda, marchew, brokuły, kalafior,  przyprawy)

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

Rogal z masłem i dżemem truskawkowym 150 g

(cukier, drożdże,  jaja, mąka pszenna, mleko, truskawki, cukier, woda, substancja żelująca- pektyny, substancja zagęszczająca- guma guar, regulatory kwaśności- kwas cytrynowy i cytryniany sodu, przeciwuteniacz-kwas askorbinowy)

data

obiad

podwieczorek

13.05.Pn.

Bulion z makaronem i warzywami 150-200 ml.

(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso drobiowo- wołowe, marchew, pietruszka, seler), mąka pszenna, jajo, natka pietruszki)

Gulasz wieprzowy 100-150 g

(mięso wieprzowe( łopatka), woda, mąka pszenna, przyprawy)

Kopytka 100-120 g

  (ziemniaki, jajo, mąka pszenna,   przyprawy, woda)

Surówka z buraków 75-100 g

( buraki, cebula, olej rzepakowy, miód, sok z cytryny, sól )

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

Pieczywo tostowe z pastą jajeczną, masłem, rzodkiewką i sałatą 100 g

(mąka pszenna, żytnia, drożdże, sól, woda, jaja, majonez (jaja, olej rzepakowy, przyprawy) musztarda( gorczyca, woda, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), masło, rzodkiewka, sałata masłowa)

 

14.05.Wt.

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajem 150-200 ml

(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler),

szczaw rozdrobniony, mąka, śmietana 18 %, jajo, ziemniaki)

Filet drobiowy panierowany 75-100 g
(filet drobiowy mąka pszenna, jajo, bułka tarta,  olej rzepakowy)

Ziemniaki gotowane z koperkiem 100-150 g

( woda, ziemniaki, koper, sól)

Marchewka gotowana z groszkiem 75-100 g

( woda, marchew, groszek, masło, mąka pszenna, cukier, sól)

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

Sałatka owocowa + słomka ptysiowa150 g

(owoce sezonowe np. jabłko, gruszka, śliwka, arbuz, jajo, mąka pszenna)

 

 

 

15.05.Śr.

Zalewajka z ziemniakami i kiełbasą 150-200 ml

(woda, ziemniaki, barszcz biały ( mąka żytnia, woda ,czosnek ) wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowe, marchew, pietruszka, seler), cebula, kiełbasa ( mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy),  śmietana 18%,przyprawy)

Makaron z sosem Bolonese 120-150 g

( woda, makaron( jaja, mąka pszenna), mięso mielone z łopatki przecier pomidorowy, warzywa ( marchew, seler, pietruszka), cebula,  przyprawy, mąka pszenna

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

Ciasto marchewkowe 150 g

(marchew, mąka pszenna, mąka ziemniaczana,  jaja, proszek do pieczenia, cukier)

16.05.Czw.

Zupa koperkowa z zacierkami150-200 ml

(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler),

mąka pszenna, śmietana 18 %, jajo, koper, przyprawy)

Kotlet szwajcarski panierowany 75-100 g

( schab b/k, żółty ser, jaja, bułka tarta, mąka pszenna, olej rzepakowy)

Ziemniaki gotowane z koperkiem 100-150 g

( woda, ziemniaki, koper, sól)

Surówka z czerwonej kapusty 75-100 g

( czerwona kapusta, jabłko, cebula, olej rzepakowy, sok z cytryny, cukier, przyprawy)

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

Budyń śmietankowy +mini herbatniki 150 g

( skrobie, skrobie modyfikowana, aromaty, barwnik, możliwość obecności glutenu, mleko,   jaja, mąka pszenna, cukier)

 

17.05.Pt.

Zupa pomidorowa z makaronem 150-200 ml

 (woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler),

przecier pomidorowy, jajo, śmietana 18%, mąka pszenna, przyprawy)

Pierogi z serem i polewą śmietanową 120-150 g

(woda, mąka pszenna, jajo, przyprawy, ser biały, śmietana, cukier waniliowy)

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

Mini chałka z masłem i nutellą 150 g

(cukier, drożdże,  jaja, mąka pszenna, mleko, masło 82%,  orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (6,6%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja)