- Odwiedziny: 473493
- Do końca roku: 226 dni
- Do wakacji: 33 dni
Szkoła Podstawowa im. Marii Kownackiej w Dąbrówce Wielkiej
-
Statystyki
Jadłospis
data |
obiad |
podwieczorek |
06.05 Pn. |
Zupa pomidorowa z ryżem 150-200 ml (woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler), przecier pomidorowy, śmietana 18%, ryż paraboliczny, przyprawy) Filet drobiowy grillowany w sosie słodko- kwaśnym 120-150 g ( Filet drobiowy, marchew, czerwona papryka, ananas, cebula, pędy bambusa, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, sól, cukier do smaku, pomidory) Makaron świdry 100-120 g ( mąka pszenna, jajo, przyprawy, woda) Kompot 200-250 ml ( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód) |
Serek waniliowy +Biszkopty 175g (śmietana, kultury bakterii fermentacji smakowej, aromat, dodatki smakowe, jaja, mąka pszenna, cukier)
|
07.05.Wt. |
Kapuśniak z kiszonej kapusty z okrasą i ziemniakami 150-200 ml (woda, ziemniaki, kiszona kapusta ( gorczyca ) wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowe, marchew, pietruszka, seler),boczek wieprzowy, cebula, kiełbasa ( mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), mąka pszenna Kotlet mielony wieprzowy 75-100 g ( mięso wieprzowe, jajo, cebula, bułka ( gluten), przyprawy) Ziemniaki gotowane z koperkiem 100-150 g ( woda, ziemniaki, koper, sól) Buraki zasmażane 75-150 g (buraki, cebula, mąka pszenna, masło, miód)) Kompot 200-250 ml ( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód) |
Jabłko w cieście francuskim 100 g (jabłko, cukier, , jaja, mąka pszenna, śmietana, masło, )
|
08.05. Śr. |
Zupa ziemniaczana z kiełbasą 150-200 ml. (woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler), ziemniaki, , kiełbasa ( mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), mąka, śmietana 18 %) Kluski leniwe z masłem i cynamonem 150 g (woda, ziemniaki, mąka pszenna, ser biały, jajo, masło, cukier, cynamon) Kompot 200-250 ml ( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód) |
Bułka z szynką kons., pomidorem, masłem i sałatą 100 g ( mąka pszenna, drożdże, sól, woda, mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy, masło, pomidor, sałata) |
09.05.Czw. |
Zupa jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki 150-200 ml (woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler) Kofty drobiowe w diper ogórkowo- jogurtowym ( dip na zimno) 100- 150 g ( mięso drobiowe, cebula, ,papryka, jogurt naturalny, ogórek zielony, koper, czosnek przyprawy) Kasza jęczmienna 100-120 g (woda, kasza jęczmienna) Surówka z młodej kapusty 75-150 g (Młoda kapusta, ogórek zielony, por, koper, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz) Kompot 200-250 ml ( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód) |
Banan+wafelek Prince Polo 175g (banan, jaja, mąka pszenna, olej palmowy, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, mleczny, mleko w proszku, w małych ilościach orzechy, cukier)
|
10.05.Pt. |
Zupa ogórkowa z warzywami, ryż i koperkiem 150-200 ml (woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler),ogórek kiszony( gorczyca), ryż, przyprawy, koper) Paluszki rybne 75-100 g (ryba( filet z mintaja), panier sypki( mąka pszenna, sól, przyprawy, drożdże, olej rzepakowy, grysik ryżowy, skrobia ziemniaczana) Ziemniaki gotowane z koperkiem 100-150 g ( woda, ziemniaki, koper, sól) Jarzyny na parze 75-100 g ( woda, marchew, brokuły, kalafior, przyprawy) Kompot 200-250 ml ( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód) |
Rogal z masłem i dżemem truskawkowym 150 g (cukier, drożdże, jaja, mąka pszenna, mleko, truskawki, cukier, woda, substancja żelująca- pektyny, substancja zagęszczająca- guma guar, regulatory kwaśności- kwas cytrynowy i cytryniany sodu, przeciwuteniacz-kwas askorbinowy) |
data |
obiad |
podwieczorek |
13.05.Pn. |
Bulion z makaronem i warzywami 150-200 ml. (woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso drobiowo- wołowe, marchew, pietruszka, seler), mąka pszenna, jajo, natka pietruszki) Gulasz wieprzowy 100-150 g (mięso wieprzowe( łopatka), woda, mąka pszenna, przyprawy) Kopytka 100-120 g (ziemniaki, jajo, mąka pszenna, przyprawy, woda) Surówka z buraków 75-100 g ( buraki, cebula, olej rzepakowy, miód, sok z cytryny, sól ) Kompot 200-250 ml ( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód) |
Pieczywo tostowe z pastą jajeczną, masłem, rzodkiewką i sałatą 100 g (mąka pszenna, żytnia, drożdże, sól, woda, jaja, majonez (jaja, olej rzepakowy, przyprawy) musztarda( gorczyca, woda, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), masło, rzodkiewka, sałata masłowa)
|
14.05.Wt. |
Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajem 150-200 ml (woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler), szczaw rozdrobniony, mąka, śmietana 18 %, jajo, ziemniaki) Filet drobiowy panierowany 75-100 g Ziemniaki gotowane z koperkiem 100-150 g ( woda, ziemniaki, koper, sól) Marchewka gotowana z groszkiem 75-100 g ( woda, marchew, groszek, masło, mąka pszenna, cukier, sól) Kompot 200-250 ml ( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód) |
Sałatka owocowa + słomka ptysiowa150 g (owoce sezonowe np. jabłko, gruszka, śliwka, arbuz, jajo, mąka pszenna)
|
15.05.Śr. |
Zalewajka z ziemniakami i kiełbasą 150-200 ml (woda, ziemniaki, barszcz biały ( mąka żytnia, woda ,czosnek ) wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowe, marchew, pietruszka, seler), cebula, kiełbasa ( mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), śmietana 18%,przyprawy) Makaron z sosem Bolonese 120-150 g ( woda, makaron( jaja, mąka pszenna), mięso mielone z łopatki przecier pomidorowy, warzywa ( marchew, seler, pietruszka), cebula, przyprawy, mąka pszenna Kompot 200-250 ml ( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód) |
Ciasto marchewkowe 150 g (marchew, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jaja, proszek do pieczenia, cukier) |
16.05.Czw. |
Zupa koperkowa z zacierkami150-200 ml (woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler), mąka pszenna, śmietana 18 %, jajo, koper, przyprawy) Kotlet szwajcarski panierowany 75-100 g ( schab b/k, żółty ser, jaja, bułka tarta, mąka pszenna, olej rzepakowy) Ziemniaki gotowane z koperkiem 100-150 g ( woda, ziemniaki, koper, sól) Surówka z czerwonej kapusty 75-100 g ( czerwona kapusta, jabłko, cebula, olej rzepakowy, sok z cytryny, cukier, przyprawy) Kompot 200-250 ml ( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód) |
Budyń śmietankowy +mini herbatniki 150 g ( skrobie, skrobie modyfikowana, aromaty, barwnik, możliwość obecności glutenu, mleko, jaja, mąka pszenna, cukier)
|
17.05.Pt. |
Zupa pomidorowa z makaronem 150-200 ml (woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler), przecier pomidorowy, jajo, śmietana 18%, mąka pszenna, przyprawy) Pierogi z serem i polewą śmietanową 120-150 g (woda, mąka pszenna, jajo, przyprawy, ser biały, śmietana, cukier waniliowy) Kompot 200-250 ml ( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód) |
Mini chałka z masłem i nutellą 150 g (cukier, drożdże, jaja, mąka pszenna, mleko, masło 82%, orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (6,6%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja) |